Recept na světlý korpus na dort
Suroviny:
3 ks Vejce
75 g Hladká mouka
15 g Olej
90 g Cukr krupice (jemný krystal)
Pečení:
Předehřátá trouba na 180 stupňů
25-30 min na 160 stupňů (horkovzdušná trouba) pokud nemáš horkovzdušnou troubu, vždycky peč na horní a dolní ohřev na 150 stupňů max.
Velikost:
nízký 3-4 cm průměr 22 cm, pokud chceš vyšší dort 5-6 cm průměr 22 cm, udělejte dvojitou dávku.
Postup:
Vezmi vajíčka a rozklepni je, ale tak, že si dáš do jedné misky žloutky a do druhé větší mísy bílky.
Bílky vyšlehej do krásného sněhu a postupně tam přidávej cukr. Vyšlehaný sníh poznáš tak, že když mísu s vyšlehanými bílky otočíš nad hlavu, tak ti prostě nespadnou na tu hlavu.
Následně do tohoto sněhu postupně zamíchej hladkou mouku, ale hlavně pomalu, třeba metličkou nebo menší vařečkou, nespěchej, míchej pomalu a opatrně, aby se nezničil již krásný sníh.
Žloutky hoď do misky / hrnečku s olejem a krásně promíchej, můžeš klidně použít šlehač od těch bílků, alespoň ty metličky nemusíš znovu mýt od sněhu.
Následně do směsi bílků, cukru a mouky zamíchej pomalu žloutky s olejem. Jupí… a směs na korpus dortu je hotový.
Doporučuji použít formu na dort, je důležité jakou máš formu, určitě doporučuji vymazat formu máslem nebo olejem a následně vysypat třeba hrubou moukou.